×

Een dier is (g)een cadeau

Surprise!

Een nieuw dier in huis zorgt ongetwijfeld voor bijzonder mooie momenten. Tenminste, als je vooraf grondig nadenkt over de aankoop of adoptie ervan. Want een huisdier is niet altijd een cadeau. Maar wie zich eerst goed informeert, mag rekenen op veel liefde en vriendschap.

Waarom wil je een dier in huis halen?

Vaak wordt een dier in huis gehaald voor de kinderen. Maar besef dat ook jij over de nodige tijd moet beschikken, niet alleen voor het dier maar ook voor je gezin. Als ouder ben je mee verantwoordelijk voor het dier en draag je er mee zorg voor.

Hou er rekening mee dat sommige dieren helemaal niet geschikt zijn voor kinderen. Een klassiek voorbeeld is het konijn. Het ziet er schattig uit maar knuffelt helemaal niet graag.

Ook de aanschaf van een dier, een aquarium of vogelkooi om uw interieur op te smukken, is geen goed motief. Een mooi aquarium vraagt onderhoud en tijd. En uit een vogelkooi vallen er geregeld zaadjes of veren.

En als je relatie net is afgesprongen, heb je misschien nood aan gezelschap. Maar ook dat is geen goede reden om een hond of kat in huis te halen.

 

Hashtag en Twitter (2 degoes)

“Hashtag en Twitter zijn 2 degoes. Hun baasje had geen rekening gehouden met de andere kosten die horen bij de aanschaf van dieren. Hij kon de grote kooi niet betalen en bracht de dieren daarom naar het asiel.”

De dieren zijn ter adoptie en verblijven in het asiel Jodipro.Kijk op adopteereendier.be(dit is een externe link).

Het juiste moment?

Voor je begint met de website adopteereendier.be(dit is een externe link) uit te pluizen, kijk je best even in jullie agenda’s. Heb je binnenkort enkele grote gebeurtenissen gepland? Of een afspraak met een makelaar? Dan heb je waarschijnlijk verhuisplannen en is dit niet meteen het geschikte moment. Of is er een baby op komst, plan je een reis of zoek je ander werk? Wacht dan even om een dier in huis te halen.

 

Vissen opgevangen in Ark van Polare

“Het baasje van deze 8 Silver Dollars dacht dat een aquarium louter een bak met water was. Hij was vergeten dat je een aquarium moet onderhouden en voorzien van de nodige filters en lampen.

En de aquarium nam ook net iets meer plaats in dan hij had gedacht. De aquarium ging eruit en dus ook de vissen."

De dieren zijn ter adoptie en verblijven in het asiel Ark Van Pollare.
Kijk op adopteereendier.be(dit is een externe link).

 

Tosun, de vriendelijke reus (hond)

“Tosun is een allemansvriend, een vriendelijke reus. Maar zijn buren hadden last van zijn geblaf en dus moest Tosun vertrekken.”

Het dier is ter adoptie en verblijft in het asiel Blauwe Kruis van Brugge. Kijk op adopteereendier.be(dit is een externe link).

Welk dier kies je?

Hier moet je met heel wat zaken rekening houden. Kijk eerst naar je eigen leefstijl. Ga je vaak op uitstap? Heb je elke avond een afspraak? Ben jij of is één van je huisgenoten allergisch?

Informeer je ook over wat een dier nodig heeft. Onze huisdierwijzers geven je een handig overzicht voor de meeste diersoorten.

Hoeveel beschikbare ruimte heb je? Hoeveel tijd en geld heb je ervoor over? Sommige dieren kunnen oud worden waardoor jij je bindt voor vele jaren. Kijk daarom niet alleen naar de aankoopprijs en de eenmalige kosten voor een hok of ander materiaal maar vooral naar de steeds terugkerende uitgaven voor verzorging en voeding.

Je kan ook raad vragen aan een dierenarts.

Liesje

“De baasjes van Liesje zijn verhuisd. Voor Liesje was er geen plaats meer, ze mocht ook verhuizen.”

Het dier is ter adoptie en verblijft in het asiel Jodipro.Kijk op adopteereendier.be(dit is een externe link).

Het dier heeft verzorging nodig en zijn hok, kooi,… moet je regelmatig reinigen. Maar ook je eigen woonplek zal vaker een poetsbeurt nodig hebben. Rondvliegende pluimen en haren of een ongelukje geven je extra werk.

Het ene dier heeft meer nood aan gezelschap dan een ander. Een hond is een roedeldier en heeft het liefst dat je veel tijd met hem doorbrengt. Voor een reptiel is jouw aanwezigheid van minder belang, zolang je maar voldoende tijd uittrekt voor de gespecialiseerde verzorging die het nodig heeft.

 

Tjimko de Mechelse herdershond

“Tjimko is een Mechelse Herder. Zijn baasje wou een hond maar kende niets van Mechelse Herders. Hij wilde er ook niets over bijleren. Toen Tjimko amper 1 jaar was, belandde hij in het asiel.”

Het dier is ter adoptie en verblijft in het asiel Blauwe Kruis van Wommelgem. Kijk op adopteereendier.be(dit is een externe link).

Help, mijn dier groeit

Ook kleine diertjes worden groot. Een schattige puppy wordt misschien een stevige worstelaar. Lieve kleine biggetjes worden kolossen van hangbuikvarkens die je tuin volledig omwoelen. Heb je ook voldoende plaats en tijd voor volwassen dieren?

 

Caramel het konijn

“Konijnen zijn niet geschikt als speeltje voor kinderen. Het verhaal van Caramel illustreert dit nogmaals op pijnlijke manier. Hij verbleef in een gezin met kinderen.

Die waren hem al snel beu en gaven hem door aan andere kinderen. Maar ook die verloren snel hun interesse. En dus belandde Caramel in het asiel.”

Het dier is ter adoptie en verblijft in het asiel Bunny Tails. Kijk op adopteereendier.be(dit is een externe link).

De aard van het beestje

Wanneer je voor een diersoort hebt gekozen, laat je dan goed adviseren. Hou rekening met de rasverschillen zeker bij honden.

Bepaalde rassen hebben meer kans op gezondheidsproblemen, zoals een Franse Bulldog of een Mopshond.

De ene hond wordt veel groter dan de andere. Denk maar aan een Chihuahua versus een Deense dog. En een Cavalier King Charles heeft misschien voldoende aan een korte wandeling terwijl een Border Collie heel wat energie heeft. Kan jij hem volgen?

Langharige rassen hebben meer verzorging nodig en moeten geregeld naar de trimmer.

Als je een kitten in huis wilt halen, doe je dat best per twee. Zo kunnen ze hun jeugdige energie samen kwijt. De meeste oudere katten stellen het niet op prijs dat hun rust verstoord wordt door een onstuimige nieuwkomer.

 

Vlad de geit

“Vladje is amper 4 maanden. Zijn baasje dacht dat een geit netjes binnen blijft. Maar Vlad ging graag op stap.

In plaats van een stevige stal en omheining te voorzien, bracht zijn baasje hem naar het asiel.”

Het dier is ter adoptie en verblijft in het asiel Forrest & Friends. Kijk op adopteereendier.be(dit is een externe link).

 

Laat je niet om de tuin leiden

Wees ook kritisch voor de verkoper. Krijg je de juiste info of geeft hij je toch een koppel cavia’s mee in plaats van twee vrouwtjes? Weet hij wat de juiste voeding is voor een konijn? Kan hij iets vertellen over het hondenras? Ter plekke ben je misschien overdonderd door het schattige snuitje van de pup of kitten en vergeet je waar je op moet letten.

Neem de regelgeving(dit is een externe link) er ook bij zodat je mistoestanden kan herkennen. Zo mag je bepaalde dieren nu eenmaal niet houden. Katten moeten gesteriliseerd zijn. Honden hebben een paspoort. Is dit niet het geval, wees dan op je hoede.

 

Leonardo en Pekiki

"Leonardo en Pekiki waren 1,5 jaar oud toen hun baasjes hen in het asiel afzetten. Ze konden de kosten voor deze honden niet meer dragen."

De dieren zijn ter adoptie en verblijven in het asiel Blauwe Kruis van Wommelgem. Kijk op adopteereendier.be(dit is een externe link).

De perfecte klik

Koop nooit een dier dat je niet gezien hebt. Elk dier, hoe klein ook, moet passen in jouw leven. Houd dus steeds het hoofd koel.

Denk ook aan je huisgenoten. Heeft er iemand angst voor honden of reptielen? En hoe gaan je andere dieren reageren? Konijnen zijn groepsdieren maar zet ze nooit zomaar bij elkaar. Zonder een klik zal het niet lukken.

Welkom?

Nu je alles voor jezelf, je leefomgeving en je huisgenoten hebt bekeken, moet je ook rekening houden met andere partijen. Heet je huisbaas je dieren ook welkom? Geeft de gemeente een vergunning om een schuilhok voor je paard te zetten? Denk aan mogelijke overlast voor je buren. Worden zij ook graag gewekt door een kraaiende haan?

Denk dus goed en over alles na voor je een dier aanschaft.

En stel toch nog even deze cruciale vragen:

• Heb ik wel voldoende plaats en tijd?

• Hoeveel geld wil ik eraan geven?

• Wie zal elke dag voor het dier zorgen? En wat als ik er even niet ben?

• Wil iedereen van mijn gezin een dier?

• Hoe oud en hoe groot wordt het dier?

• Ben ik of een van mijn gezinsleden niet allergisch?

• Zitten er veranderingen aan te komen? Een baby op komst, een nieuwe job, een verhuis?

• Zullen de andere huisdieren het nieuwe dier aanvaarden? Ga zeker eerst ook na welke dieren je mag houden(dit is een externe link).

Belangrijk! De zorg voor een huisdier is verplicht. Iedereen die een dier heeft, moet zich houden aan de dierenwelzijnswet. Dit betekent dat het dier de nodige verzorging, voeding en huisvesting moet krijgen. De minimumboete voor een overtreding op de dierenwelzijnswet is 416 euro. 

Ziezo. De beslissing is intussen genomen en je wilt er helemaal voor gaan? Slaap er dan toch nog best één nachtje over en vraag nog eens aan familie, vrienden, buren,… hoe zij de komst van een nieuw dier ervaren hebben. Nog steeds overtuigd? Dan gaan jij en je nieuwe huisgenoot een mooie toekomst tegemoet.