×

Kluisbergen renoveert: Tip van de maand!

Er zijn 3 grote oorzaken voor vochtige muren die elk op hun eigen manier behandeld horen te worden. 

Opstijgend vocht is de meest voorkomende oorzaak van een vochtige muur. Als de onderkant van de muur vochtig aanvoelt en er zich na verloop van tijd vochtplekken vormen, dan heb je waarschijnlijk last van opstijgend vocht. Ook bij loshangend behang, beschadigd pleisterwerk, schimmelvorming of een constante muffe geur moet er een alarmbelletje beginnen rinkelen. Opstijgend vocht wordt meestal veroorzaakt door problemen met de waterkering.  

Er zijn verschillende manieren om opstijgend vocht te bestrijden. De goedkoopste oplossing is om je muren te injecteren. Hierbij wordt er een product in de gevel gespoten die zorgt voor een chemische waterkering. Anderzijds kan je de muur onderkappen om zo een nieuwe waterkering aan te brengen. Dit is een drastische, maar wel een zeer doeltreffende oplossing voor opstijgend vocht. 

Vocht door condensatie heb je eigenlijk in elk huis, omdat we zelf de oorzaak ervan zijn. Tijdens het koken, douchen, wassen… komt er veel condens vrij. Wanneer die vochtige lucht niet weg kan, beginnen de problemen. Condensatie kan worden voorkomen door de ruimte te ventileren.  

Niet alleen de binnenkant van de muren krijgt het hard te verduren, ook via de buitengevel ontstaan er soms vochtproblemen. Vooral oudere huizen kampen hiermee. Via scheuren in de stenen of de voegen sijpelt het regenwater in de muur. Die kunnen het water op een gegeven moment niet meer slikken, waardoor de binnenmuren vochtig worden. Dan spreken we over doorslaand vocht.  

De meest gekozen oplossing bij doorslaand vocht is om de muren te impregneren. De gevel wordt dan behandeld met een waterafwerend product. Het is eenvoudig én een goedkope oplossing. Is de gevel in te slechte staat, dan loont het de moeite om voor een nieuwe gevelbekleding te kiezen. Hoewel dit een dure oplossing is, biedt het wel de kans om de woning op te frissen en tegelijk van isolatie te voorzien. 

Andere oorzaken van vochtproblemen 

Vocht in de muren kan ontstaan door een breuk in de isolatie van je spouwmuren. Dit zorgt dan voor een koude zone op de muur waar vocht condenseert. Ook kan vocht ontstaan door een lek.