×

Gescheiden afvoer regen- en afvalwater

Een gescheiden afvoerstelsel voert het water af via 2 aparte leidingen:

  • De DWA of droogweerafvoer verzamelt en transporteert het afvalwater naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie of een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA), waar het wordt gezuiverd. Dit is afvalwater zonder niet-verontreinigd regenwater.
  • De RWA of regenwaterafvoer voert het hemelwater af naar grachten en waterlopen. Het gaat hierbij enkel om regenwater dat niet vervuild is. Regenwater dat na huishoudelijk gebruik (bijv. toilet, wasmachine...) of door een ingedeelde activiteit (zie Vlarem-wetgeving) is verontreinigd, wordt afgevoerd als afvalwater (DWA).

Scheiden van regen- en afvalwater voorkomt wateroverlast en overstromingen. Regenwater gebruiken zorgt bovendien voor een besparing op je drinkwaterfactuur.

Het scheiden van regen- en afvalwater beperkt zich echter niet tot het openbare gedeelte. De Vlaamse milieuwetgeving (Vlarem II) verplicht ook het scheiden op privé-domein.

Afkoppeling op privéterrein + subsidie

Alle nieuw aangelegde rioleringen scheiden het hemelwater van het afvalwater. Hemelwater dat op je dak terechtkomt, zal je moeten wegleiden langs een afvoer die volledig los staat van de afvoer van je afvalwater.

Voor deze afkoppelingswerken op privéterrein kan je een subsidie aanvragen wanneer er ofwel een nieuw gescheiden rioleringsstelsel in de straat wordt aangelegd ofwel naar aanleiding van de plaatsing van een IBA op privaat domein. Let op, deze subsidie geldt enkel indien de aanleg van een gescheiden afvoerstelsel niet reeds was opgelegd door een stedenbouwkundige verordening of vergunning.

Deze subsidie bedraagt 50% van de werkelijke kosten (incl. BTW) met een maximum van 2.500 euro per aan te sluiten woning.

De voorwaarden van deze subsidie vind je in het subsidiereglement.

Deze subsidie moet worden aangevraagd via Farys. Dit kan via deze link.

Meer info over de afkoppeling vind je op de website van Farys of in onderstaande brochures:

Keuring privé-waterafvoer

Je mag je privéwaterafvoer pas in gebruik nemen na het verkrijgen van een conforme keuring. Vraag dus zeker tijdig de keuring aan. In geval van niet-conformiteit zal immers nog een herkeuring moeten gebeuren.

Tijdens deze keuring wordt de correcte aansluiting van het afvalwater, de verplichtingen m.b.t. het regenwater en de correcte scheiding van afvalwater en regenwater nagaan.

Farys kan deze keuring uitvoeren. Je kan deze keuring aanvragen via deze link.

Je kan ook beroep doen op een andere, door AquaFlanders of Vlario aanvaarde keuringsinstantie.

Meer info vind je via op de website van Farys of deze volgende brochure: