×

Rioleringsgraad Kluisbergen op 89,53% 

Kluisbergen realiseert een rioleringsgraad van 89,53% en is hiermee goed op weg naar een propere toekomst. 

Met het oog op de realisatie van de Europese richtlijnen voor afvalwaterzuivering investeren we in Kluisbergen sterk in rioleringswerken. We zijn dan ook trots om te melden dat in mei 2024 maar liefst 89,53% van onze inwoners aangesloten is op een rioleringsnetwerk. Voor een landelijke gemeente met veel verspreide bebouwing zoals Kluisbergen is dat een heel mooi cijfer. 

Het is niet de bedoeling om de rioleringsgraad naar 100% te brengen. Wie te veraf gelegen woont om te kunnen aansluiten op een rioleringsnetwerk, dient een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater (IBA) te plaatsen. Kluisbergen heeft als streefdoel om 92,44% van zijn inwoners collectief aan te sluiten op een riolering. Dit ambitieuze doel is dus al voor 96,85% bereikt.  

Deze cijfers tonen aan dat de gemeente zich inzet om te investeren in essentiële infrastructuur. De voordelen van een uitgebreid rioleringsnetwerk zijn namelijk talrijk. Het zorgt niet alleen voor een betere afvoer en behandeling van afvalwater, maar draagt ook bij aan de volksgezondheid en het milieu. Een goede riolering voorkomt vervuiling van het grond- en oppervlaktewater, vermindert de kans op overstromingen en draagt bij aan een schonere leefomgeving. 

Er zijn geen recente gegevens beschikbaar over de zuiveringsgraad, het percentage inwoners waarvan het afvalwater naar een openbare waterzuiveringsinstallatie (RWZI)  wordt geleid. Niet alle rioleringen zijn namelijk al effectief aangesloten op een RWZI. In 2022 bedroeg de zuiveringsgraad voor Kluisbergen 66,42%. 

Meer info: https://www.vmm.be/water/riolering/zuiveringsgraad