×

Verwarmen met hout

Vuur en gezelligheid, twee zaken die in ons hoofd sterk met elkaar verbonden zijn. Maar stoken met hout heeft ook een keerzijde: de rook is ongezond en zorgt soms ook voor hinder in de buurt. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. 

 

Tips om minder vervuilend te stoken in huis 

Door op de juiste manier te stoken, zorg je voor veel minder schadelijke stoffen in de lucht en minder overlast. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder enkele tips om minder vervuilend te stoken. 

  • Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Bij windstil of mistig weer blijft de rook lang hangen. Daardoor wordt de lucht rondom het huis erg ongezond.  
  • Stook alleen droog hout. Droog hout veroorzaakt het minste fijn stof en rook. Droog hout herken je aan de barsten of een schors die loslaat. Hout dat je zelf gehakt hebt, moet je minstens 2 jaar laten drogen.  Het hout is goed om te stoken als er minder dan 20% vocht in zit. 
  • Stook nooit geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout. Bij de verbranding van dit soort hout komen giftige stoffen vrij (daarom is het zelfs verboden). Ook gelijmd hout – zoals spaanplaat, mdf en laminaatvloeren – hoort níét in de haard of kachel. 
  • Zorg voor een goede ventilatie tijdens het stoken. De schadelijke stoffen in houtrook zorgen niet alleen buitenshuis, maar ook binnenshuis voor een slechtere luchtkwaliteit. Bovendien gebruikt een houtvuur veel zuurstof. Zorg daarom voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar je stookt, bijvoorbeeld door een raam open te zetten. 
  • Houd de luchttoevoer (altijd) helemaal open. Voor een goede verbranding heeft vuur genoeg zuurstof nodig. Er komen dan minder schadelijke stoffen vrij. Zet de uitlaatklep naar de schoorsteen daarom helemaal open als je stookt. Zet bij een oudere houtkachel de luchttoevoerklep van de kachel open. Nieuwere houtkachels regelen automatisch dat er genoeg lucht bij het vuur komt. Wordt het vuur te heet? Voeg dan minder hout toe en zet een raampje open. 
  • Controleer de kleur van de vlam en de rook. Een oranje, flakkerende vlam betekent een slechte verbranding van het hout. Zijn de vlammen heldergeel? Dan gaat het goed. Ook de rook uit jouw schoorsteen laat zien of de verbranding goed is. Het gaat goed als je de rook bijna niet ziet. Zie je witte, grijze, zwarte of blauwe rook? Dan heeft jouw houtvuur een slechte verbranding. Zorg er dan voor dat er meer lucht bij het vuur kan komen. 
  • Laat een houtvuur vanzelf uitbranden. Als je een houtvuur dooft door de luchttoevoer te verminderen, komen er veel schadelijke stoffen vrij. 

     

Ontdek meer tips en weetjes rond houtstook op www.vmm.be/houthetgezond