Zwerfvuil en sluikstort
Een leeg blikje, hondenpoep op het voetpad, afvalzakken … Zwerfvuil en sluikstort zorgt voor heel wat ergernis. Om deze problematiek aan te pakken, zet het lokaal bestuur acties op touw om de netheid op het openbaar domein te verbeteren. Al dat afval ontsiert het straatbeeld, verstopt de riolen, vervuilt de bodem en het water ... en kan gevaarlijk zijn voor voorbijgangers en opruimers. Afval achterlaten is verboden en kan bestraft worden met een GAS-boete.
Zwerfvuil of Sluikstort
Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, verpakkingen, flyers, blikjes, flesjes, paraplu’s, zakdoekjes, as uit een autoasbak …
Sluikstorters ontwijken bewust de inzameling van huisvuil of bedrijfsafval. Ze laten afval achter op plaatsen waar het niet mag, op momenten waarop dat niet is toegelaten en/of in de verkeerde bakken of containers. Het gaat bijvoorbeeld om zakjes huishoudelijk afval die in straatvuilnisbakken worden achtergelaten, dumpingen op anonieme locaties en het achterlaten van afval bij bushaltes, textielcontainers en dergelijke.
Wat doet de gemeente?
Werk maken van een propere gemeente, dat doen we niet alleen! De gemeentediensten, de dienst milieu, intercommunale ILvA, Mooimakers ... én uiteraard iedereen die gebruik maakt van het openbaar domein draagt zijn of haar steentje bij. We pakken de afvalproblematiek op integrale wijze samen met alle stakeholders aan:
- Een actief vuilbakkenbeleid en een wekelijkse ledigingsronde van de straatvuilbakken
- Gratis handschoenen, fluohesjes, zwerfvuilzakken … ter beschikking te stellen en logistieke ondersteuning bij zwerfvuilacties bieden voor scholen, verenigingen, wijkcomités, …
- Er worden jaarlijks 2 veegrondes over gans de gemeente uitgevoerd, waarbij alle zwerfvuil wordt opgeveegd.
- De lokaal toezichthouders, de gemeentediensten, politieagenten ... sporen samen sluikstorters op. Alle sluikstorten op openbaar domein worden door de gemeentediensten opgeruimd na de melding ervan. Sluikstorters die bij de lurven worden gevat, mogen zich aan hoge GAS-boetes of een doorverwijzing naar het parket verwachten.
Mooimakers: Help Mee voor een Nettere Buurt!
Ben jij gemotiveerd om niet alleen je eigen stoep schoon te houden, maar ook bij te dragen aan een nettere buurt? Word dan Mooimaker en help ons de openbare ruimte schoon en aangenaam te maken!
Wat is Mooimaken? Als Mooimaker geef je je op bij de milieudienst en ga je actief aan de slag met het opruimen van zwerfvuil in je buurt. Na afspraak kan je een grijper, fluojasje, handschoenen en zwerfvuilzakken ophalen bij de milieudienst. Jij kiest zelf wanneer je gaat opruimen, de frequentie bepaal je helemaal zelf!
Is je zwerfvuilzak vol? Geen zorgen! Bel of mail de milieudienst, en de gemeentediensten komen de zakken bij jou thuis ophalen.
Tel: 055 23 16 43 mail: milieu@kluisbergen.be
1.Gebruik de App “Mijn Mooie Straat”
Wil je jouw opruimacties eenvoudig bijhouden? Maak gebruik van de app “Mijn Mooie Straat” – een handige tracker waarmee je al jouw zwerfvuilacties kunt registreren. Als Mooimaker kan je ook doorgeven waar je volle zakken hebt achtergelaten, zodat onze diensten deze veilig kunnen ophalen. De app biedt een overzicht van je opruimroutes en laat je zien waar andere vrijwilligers recentelijk hebben geholpen. Samen maken we de straat schoon!
Waarom deze app?Mijn Mooie Straat is ontwikkeld door Mooimakers als digitaal platform om alle lokale besturen in Vlaanderen te ondersteunen in de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil. Het maakt het voor iedereen eenvoudig om snel een incident te melden of actie te ondernemen.
Doe mee, word een Mooimaker en help je buurt een stukje mooier te maken!
Download de app hier:
2. Maakt u als mooimaker geen gebruik van de app, dan kan u nog steeds via onderstaande knop de sluikstort melden.
Sluikstort op privaat terrein
Ben je eigenaar van een terrein waarop een sluikstort gedumpt is, dan zal je zelf moeten instaan voor de opruiming daarvan. Je kan klacht indienen bij de politie. Zij bekijken of de dader geïdentificeerd kan worden zodat de kosten van de opruiming op de dader kunnen verhaald worden.
Melden van een sluikstort op openbaar domein
Sluikstort, defect, vandalisme of overlast opgemerkt op het openbaar domein? Laat het ons via dit formulier in slechts een tweetal minuutjes weten. Daarna houden wij je, indien gewenst, op de hoogte van de verdere afhandeling.