×

F45

Een fietssnelweg, fietsostrade of een cyclostrade: het zijn allemaal woorden voor hetzelfde begrip. Het zijn kwaliteitsvolle fietsroutes, rechttoe-rechtaan, voor fietsverplaatsingen tussen steden. Een ruggengraat waarop andere fietsverbindingen aansluiten. Samen vormen ze een netwerk dat heel Vlaanderen en het Brussels gewest dekt.

In tegenstelling tot de bekende fietsknooppunten leiden fietssnelwegen je niet zozeer langs schilderachtige weggetjes of de meest pittoreske dorpjes. Ze zijn niet aangelegd voor de vrolijke fietstoerist die met plezier rond elke kerktoren rijdt, wél voor functioneel fietsverkeer. Ze volgen vaak de kortste routes, naast een treinspoor of kanaal, om je zonder omwegen - en dus zo snel mogelijk - van A naar B te brengen. 

Het traject van een fietssnelweg is zorgvuldig uitgedacht en de infrastructuur wordt zo ontworpen of aangepast dat vlot fietsen over langere afstand haalbaar is:

  • zo weinig mogelijk stops
  • bij kruispunten: voorrang voor fietsers waar mogelijk
  • brede route, zodat voorbijsteken en sociaal fietsen haalbaar is
  • comfortabele, vlot bollende ondergrond
  • rechtlijnig ontwerp

Een fietssnelweg heeft veel verschillende gezichten: fietsstraat, fietspad, jaagpad, aparte fietsbaan, autoluwe wegen, woonerf... Allemaal verschillende types infrastructuur die samen de fietssnelweg vormen. De fietssnelweg heeft op dit moment geen eigen juridisch statuut. Je dient de wegcode van het type weg waarover een fietssnelweg loopt, te volgen. Het type weg bepaalt bv. ook of speedpedelecs, brommers, voetgangers … zijn toegelaten op de fietssnelweg. De fietssnelwegen zijn een snelle, veilige route die pendelaars moet stimuleren om de auto thuis te laten en regelmatiger voor de fiets te kiezen, ook voor langere afstanden. Het is dan ook de bedoeling om zoveel mogelijk fietssnelwegen open te stellen voor ‘snelle fietsen’ zoals speed pedelecs.

De fietssnelweg die Kluisbergen doorsnijdt is de F45, die Kortrijk met De Pinte/Gent verbindt en is 58 km lang. In West-Vlaanderen volg je eerst de oude spoorweg tussen Kortrijk, Zwevegem en Avelgem. Daar fiets je over de Schelde richting Kluisbergen waar je opnieuw op een oude spoorweg fietst tot in Oudenaarde. Dan fiets je langs de Schelde die je in Zingem verlaat om via De Pinte naar Gent langs de spoorlijn te fietsen. In Gent fiets je over de indrukwekkende Parkbosbruggen. De F45 wordt ook het Guldenspoorpad genoemd

Deze fietssnelweg trekt dagelijks heel wat functionele fietsers aan.  De F45 vormt bovendien een vlakke fietsverbinding doorheen de Vlaamse Ardennen. Tussen Avelgem en Oudenaarde loopt de F45 als een vlakke fietsweg door de Vlaamse Ardennen. Je geniet er van heuvelruggen en vergezichten zonder je een knalrood hoofd te trappen. Handig, én mooi!

De fietssnelwegen zijn een initiatief van de vijf Vlaamse provincies, in samenwerking met de gemeenten en de Vlaamse overheid. Doel is dat alle Vlaamse steden in de toekomst met elkaar verbonden zullen zijn door fietssnelwegen, goed voor een netwerk van 2.700 kilometer en 110 routes. Nog niet alle routes zijn al befietsbaar: momenteel zijn er 61 routes in gebruik.

Daarenboven gaan onze diensten (eigen gemeentepersoneel en door de gemeente aangestelde aannemers) het ganse jaar door op pad om de F45 op het grondgebied Kluisbergen netjes en vlot berijdbaar te houden. Zo worden onder meer de bermen gemaaid, overwas waar nodig gesnoeid, de staat van het wegdek, bebording en belijning op regelmatige basis gecontroleerd en in de wintermaanden doen onze mannen hun best om gladheid te bestrijden. Voor dit regulier onderhoud krijgt de gemeente steun via subsidies van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Voor meer informatie over de fietssnelwegen en het meest actuele kaartje, kan je terecht op de website fietssnelwegen.be.