×

Medewerkersbevraging mogelijke fusie of versterkte samenwerking

Oudenaarde, Kruisem, Kluisbergen en Wortegem-Petegem onderzoeken samen of een doorgedreven samenwerking of fusie hen allen kan versterken. Een studie brengt momenteel de voordelen en de aandachtspunten in kaart. Ook de stem van de medewerkers is belangrijk in deze denkoefening. Daarom kiezen we ervoor om al tijdens het verkennende onderzoek ons oor te luisteren te leggen bij jou. Jouw feedback helpt om verwachtingen en bezorgdheden nu al scherp te stellen en is bijzonder waardevolle input om de interne organisatie bij een eventuele fusie vorm te geven. Maar zelfs als de fusie er niet van komt, kunnen we er ongetwijfeld veel uit leren. De politieke beslissing om al dan niet te gaan voor fusie of versterkte samenwerking, wordt dit najaar genomen.

Versterkte samenwerking of fusie is geen doel op zich. Het is een middel om de krachten te bundelen. Er komen steeds méér en complexere taken en uitdagingen af op steden en gemeenten. Maar elke gemeente afzonderlijk beschikt niet altijd over genoeg mensen en middelen om al die uitdagingen het hoofd te bieden. Samenwerken is een mogelijke oplossing. Budgetten en expertise samenbrengen zorgt voor meer daadkracht. De Vlaamse overheid stimuleert steden en gemeenten om hierover na te denken. Een aantal gemeenten ging al een fusie aan. Heel wat andere onderzoeken deze piste. Bij een vrijwillige fusie geeft Vlaanderen een financiële duw in de rug. Als Oudenaarde, Kruisem, Kluisbergen en Wortegem-Petegem zouden fuseren, bedraagt die duw 30 miljoen EUR.

Samenwerken loont

Oudenaarde, Kruisem, Kluisbergen en Wortegem-Petegem onderzoeken daarom het scenario van een versterkte samenwerking of fusie. De vier buren werken vandaag al op vele fronten samen en dat werpt zijn vruchten af. Zo speelde de intergemeentelijke veiligheidscel kort op de bal tijdens de coronacrisis met doortastend beleid over de gemeentegrenzen heen. Misschien kunnen ze de krachten ook op andere fronten bundelen?  Om de dienstverlening nog te verbeteren en gemeentelijke organisaties sterker te maken. Of door budgetten samen te leggen voor investeringen die alle burgers ten goede komen. Of om meer gewicht in de schaal te leggen op bovenlokaal vlak.

Onderzoek naar haalbaarheid

Samenwerken biedt veel kansen. Daarom is de piste om te fuseren het onderzoeken waard. Anderzijds leven er ook bezorgdheden. Ernst & Young voert in samenwerking met Common Ground een objectieve studie uit over de haalbaarheid van dit verhaal. De 4 gemeenten laten niet alleen de kansen maar ook de mogelijke risico’s in kaart brengen via een ‘bestuurskrachtanalyse’. Daarnaast worden ook de voordelen, bezorgdheden en vragen gedetecteerd die er leven bij burgers, organisaties en medewerkers.

Traject met burgers en medewerkers

Momenteel loopt er een burgerbevraging bij inwoners om te polsen hoe ze staan tegenover een versterkte samenwerking tussen de 4 gemeenten. Deze waardevolle input is de basis om een aantal debatavonden voor te bereiden. Die zullen in juni plaatsvinden in elk van de 4 gemeenten. Door in gesprek te gaan in kleine groepjes, willen we voeling krijgen met wat er leeft. Het opzet is om beter zicht krijgen op de gevoeligheden die een verhaal van versterkte samenwerking of fusie oproept bij de inwoners.

Bevraging voor medewerkers

Als medewerker van je organisatie ben je erg betrokken bij dit verhaal. Als er een sterkere samenwerking of fusie komt, zal dit veranderingen te weeg brengen. Zoiets vraagt goede begeleiding en een doordacht verandertraject. We willen met de bevraging in kaart brengen hoe jij hiernaar kijkt. Welke kansen zie je voor jezelf en voor de interne organisatie? Welke kansen zie je voor burgers? Welke uitdagingen liggen er en welke obstakels baren je zorgen?

We willen zo veel mogelijk inzichten van zo veel mogelijk medewerkers verzamelen. Of je nu een administratieve job uitoefent of uitvoerend werk verricht, wel of geen klantencontact hebt, op het gemeentehuis werkt of op een buitendienst… jouw input is belangrijk. Het helpt om beter aan te voelen wat er leeft in alle geledingen van onze organisatie. Om de drempel zo laag mogelijk te houden is de vragenlijst anoniem. Zo kunnen medewerkers in alle vrijheid hun inzichten delen.

Volgende stappen

De resultaten van de bestuurskrachtanalyse, de burgerconsultatie en de bevraging van de medewerkers worden meegenomen in de politieke afweging. De beslissing om een mogelijke fusie al dan niet verder uit te werken valt pas eind 2022. Dit is een politieke beslissing waarover de 4 gemeenteraden hun akkoord zullen moeten geven.

Werk mee aan het onderzoek en vul de vragenlijst in tegen woensdag 15 juni 2022.