Met de opmaak van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Ruien Centraal willen we van het gebied van de voormalige elektriciteitscentrale Ruien een bedrijventerrein van de toekomst ontwikkelen, dat klimaatneutraal is en past in de omgeving.
Het PRUP Ruien Centraal omvat
- de site van de voormalige elektriciteitscentrale;
- het aanpalende betonverwerkend bedrijf;
- buffer- en overgangszones.
Het PRUP Ruien Centraal bestaat uit volgende documenten
- De toelichtingsnota: nota met motivering en extra detailinfo over het plan
- Het grafisch plan: verordenend plan met de nieuwe bestemmingen
- De Stedenbouwkundige voorschriften: de nieuwe verordenende stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing worden in de plangebieden.
- Register plancompensaties met grafische aanduiding van de percelen die van bestemming wijzigen en waarop mogelijks een planschadevergoeding, een planbatenheffing of een andere compensatie van toepassing is.
- Mogelijke milieueffecten van het plan zijn ook onderzocht. De resultaten vind je terug in het plan-MER en het RVR (of lees de beknopte versies: MER en RVR).
De inhoudelijke basis voor het PRUP Ruien Centraal is de visietekst Ruien Centraal die de partners in 2020 samen opstelden. De volgende thema’s staan daarin centraal:
- Inzetten op toekomstgerichte, intensieve multifunctionele watergebonden bedrijvigheid
- Ruien Centraal: een strategische zone voor energie op lokaal en internationaal niveau
- Robuust en veerkrachtig: toekomstgericht inbedden in de omgeving
- Gemeenschappelijke infrastructuur als ruggengraat van het systeem
- Wonen en verwante functies
We maken ook vier studies op:
- Het plan-milieueffectenrapport (plan-MER): studie naar de mogelijk gevolgen van het plan voor het milieu;
- Een Ruimtelijk Veiligheidsrapport (RVR): studie naar de mogelijke gevolgen van het plan voor de veiligheid;
- Een Beeldkwaliteitsplan: een instrument om de concrete inrichting van het gebied te bepalen;
- Een EHUBt studie: studie naar de mogelijke energiehub functies van het bedrijventerrein. Een energiehub is een locatie waar energie wordt opgewekt, opgeslagen en verdeeld.
Om de herontwikkeling sneller te laten verlopen, werden al een aantal ontwikkelingen gerealiseerd voordat het definitieve PRUP werd goedgekeurd. We noemen dat anticipatieve ontwikkelingen. Bij het verlenen van vergunningen, werd de vergunningsaanvraag steeds afgetoetst aan de 10 principes van het Brownfieldconvenant en aan de visie waarin die principes verder uitgewerkt zijn.
Om tot dit definitieve plan te komen, zijn verschillenden stappen gezet.
- De deputatie keurde de startnota en procesnota goed op 17 november 2022. De tweede publieke raadpleging liep van 19 december 2022 tot en met 16 februari 2023 met participatiemoment op 19 januari 2023.
- De deputatie keurde de scopingnota goed op 14 september 2023.
- De deputatie keurde het voorontwerp PRUP en effectenrapporten goed op 11 januari 2024.
- De provincieraad stelde het ontwerp voorlopig vast op 27 maart 2024.
- Het openbaar onderzoek over het ontwerp PRUP liep van 29 april 2024 tot en met 27 juni 2024 met infomoment op 16 mei 2024.
- De reacties uit het openbaar onderzoek werden verwerkt en de PROCORO (Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening) gaf op 10 september een gemotiveerd advies.
- De Provincieraad stelde op 20 november 2024 het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Ruien Centraal definitief vast.
Het plan is nu goedgekeurd door de provincieraad. De Vlaamse Regering kan het plan nog schorsen of vernietigen, daar hebben ze 45 dagen de tijd voor. Gebeurd dit niet dan gaat het plan officieel in werking. Het Provinciebestuur verwacht dat dit het geval zal zijn begin maart 2025. Vanaf dan kunnen vergunningen op basis van het PRUP worden afgeleverd.
Dit planningsproces sluit aan bij een brownfieldconvenant. De Provincie Oost-Vlaanderen en de volgende partners zijn daarbij berokken:
- Global Herpelgem NV
- De Vlaamse Waterweg nv
- Gemeente Kluisbergen
- POM Oost-Vlaanderen
- OVAM
- Departement Omgeving
- Agentschap Wegen en Verkeer