×

Hemelwater

Heel wat regenwaterputten in onze Vlaamse woningen worden niet gebruikt of zijn gewoonweg niet aangesloten. Nochtans valt er bij momenten gigantisch veel gratis regenwater. Waarom zouden we daar niet van profiteren? Zo kun je door het gebruik van regenwater tot 50% op je drinkwaterfactuur besparen! 

Laat dat hemels regenwater niet zomaar verloren gaan maar vang het op en gebruik het in en rondom huis!

Weet je niet goed waar te beginnen? Hieronder vind je enkele tips en hulp om je op weg te helpen.

Verplichtingen?

De hemelwaterverordening beschrijft voorwaarden voor nieuwbouw en grondige verbouwingen in verband met de behandeling van hemelwater.

De verordening bevat o.a. de verplichting om een hemelwaterput te plaatsen en de regen- en afvalwaterafvoer te scheiden. Hiertoe zijn ook de minimale dimensioneringscriteria waaraan hemelwaterputten, infiltratie- en buffervoorzieningen moeten voldoen, opgenomen. Provinciale en gemeentelijk stedenbouwkundige verordeningen kunnen bijkomende eisen stellen bovenop de gewestelijke stedenbouwkundige verordening.

meer info: https://omgeving.vlaanderen.be/nl/verordeningen/de-gewestelijke-hemelwaterverordening-2023

Berekeningstool regenwaterputten

Wil je een regenwaterput plaatsen maar weet je niet hoe groot deze moet zijn? Of heb je reeds een regenwaterput en wil je weten of deze groot genoeg is? Bereken de aanbevolen grootte van jouw regenwaterput via de berekeningstool van groenblauwpeil!

De tool houdt rekening met de aangesloten verhardingen en de toepassingen voor hergebruik, maar geeft ook suggesties ter optimalisatie.

link: www.groenblauwpeil.be

Alternatieven voor een regenwaterput

Een ondergrondse regenwaterput is niet overal mogelijk, bv. in dichtbebouwde kernen.

Er werden echter diverse alternatieven ontwikkeld om toch op elk perceel regenwater op te slaan. Onderstaande beslissingsboom kan je helpen om je ideale oplossing te vinden. Meer info vind je via de website van de provincie.

Groenblauwpeil

Via het groenblauwpeil kan je nagaan hoe een bestaande woning en tuin (of een nieuw ontwerp) scoort op de “blauwe” aspecten, zoals opvang, gebruik en infiltratie van regenwater, en de “groene” aspecten zoals biodiversiteit, CO2-opslag, luchtkwaliteit en verkoeling.

Nadat je de info over je perceel hebt ingegeven (o.a. de oppervlakte van je dak, het soort dak, aanwezigheid en inhoud van regenwaterput, welk groen in je tuin, …), krijg je een score die varieert van A tot F. Met een score A vang je de impact van de klimaatverandering tot 2050 op, met een score F nog veel werk aan de winkel. 

Nadat je de score hebt berekend krijg je ook handige tips om de score van je tuin te verhogen, zoals het planten van (meer) bomen of het aanleggen van klinkers die regen doorlaten.

Door de integratie van de tool ‘groenblauwpeil’ in de woningpas, het digitaal paspoort van woningen, kan je als eigenaar nu de klimaatbestendigheid van je perceel ook toevoegen aan je woningpas. 

groenblauwpeil

  score

 

 

 

 

 

Meer info