×

Uitrol publieke laadinfrastructuur

De uitrol van de publieke laadinfrastructuur op het openbaar domein wordt door de Vlaamse Overheid georganiseerd via een concessie, voor Oost-Vlaanderen is dit via Engie. Deze uitrol verloopt hoofdzakelijk vraaggestuurd via de paal-volgt-wagen-strategie. De meeste palen worden via deze strategie geplaatst. Mensen die een elektrische auto hebben en die aan de voorwaarden voldoen, kunnen via deze strategie een publieke laadpaal in hun nabije omgeving aanvragen. (meer info: https://www.vlaanderen.be/milieuvriendelijke-voertuigen/publieke-laadpaal-aanvragen). 

Daarnaast worden er automatisch publieke laadpunten bijgeplaatst wanneer bestaande laadpalen zeer frequent worden gebruikt (paal-volgt-paal-strategie). 

Als laatste stap kunnen steden en gemeenten pro-actief laadpalen aanvragen voor strategische locaties.  

In Kluisbergen worden op volgende strategische locaties laadpalen voorzien: 

  • parking site Brugzavel in Berchem 

  • parking Kloosterstraat in Berchem 

  • parking muziekacademie in Berchem 

  • Kapellestraat te Ruien (t.h.v. de nieuwe appartementen) 

  • parking fruitige speelweide in Ruien 

  • kerk te Zulzeke 

  • Kwaremontplein 

  • Kluisbos: parking boswachtershuisje 

  • Kluisbos: hoofdparking aan de Bosuil (hier worden 2 laadpalen voorzien) 

Daarnaast worden ook volgende bijkomende laadpalen voorzien: 

  • Ruienplein: 2e laadpaal wordt voorzien via de paal-volgt-paal-strategie 

  • Bloemenlaan te Berchem: 2e laadpaal wordt voorzien in functie van de nieuwe deelwagens van het hoppinpunt. 

Als burgers een laadpaal aanvragen via het paal-volgt-wagen-strategie krijgt de gemeente van Engie een locatievoorstel ter goedkeuring. Om deze inplanting zo goed als mogelijk te organiseren, in overeenstemming met de ruimtelijke kwaliteit en de noden van inwoners, heeft de gemeente via Solva een laadpalenkaart ontwikkeld. Hierbij werden de woningen gescreend op de mogelijke vraag naar een publieke laadpaal en werd de bestaande situatie, de haalbaarheid en mogelijke samenwerkingen onderzocht. Op basis daarvan werd onze laadpalenkaart ontwikkeld, die voor de gemeente als basis dient voor de gewenste inplanting van de publieke laadinfrastructuur. Alle locaties die door burgers aangevraagd worden bij Engie, worden getoetst aan deze kaart en indien nodig aangepast. 

Wij als gemeente hebben geen invloed over de timing waarop de laadpunten operationeel zullen zijn. Deze werken worden geleid door Engie. De laadpalen moeten eerst geplaatst worden, en daarna moeten deze nog op het elektriciteitsnet worden aangesloten. Voor beide acties zijn de aannemers in vertraging. Ze melden ons dat ze voorzien om alle publieke laadpalen operationeel te hebben tegen eind 2024.