×

Paddenbroek

Het Paddenbroek is een natuurgebied en bestaat uit een stervormige waterpartij met een centrale vijver en acht beken. Het Paddenbroek is een restant van de oude loop van de nabijgelegen Schelde, die er moerassige gronden achterliet. Eeuwen geleden liep de Schelde waar nu het natuurgebied ligt. Dit 14 ha groot gebied werd in de jaren '80 door de gemeente aangekocht. Het beheer van het gebied is in handen van Natuurpunt.

Het gebied kreeg de naam "Paddenbroek", omdat padden en kikkers er jaarlijks hun eitjes komen afzetten. In de loop van februari ontwaken amfibieën, waaronder padden, uit hun winterslaap. Amfibieën verblijven in de winter niet in het water, maar houden een winterslaap verstopt onder bladeren en takken of in de grond. In het voorjaar trekken ze naar beken en poelen om er te paren en eitjes af te zetten. Door ons dichte wegennetwerk moeten de amfibieën tijdens hun voortplantingstocht vaak straten oversteken. Dat doen ze tijdens de schemering of de vroege nacht. Natuurpunt Kluisbergen organiseert elk voorjaar een paddenoverzetactie rondom het Paddenbroek. Met speciale schermen langsheen de Paddestraat worden de padden naar emmers geleid die door vrijwilligers regelmatig geleegd worden aan de andere kant van de straat. Daar kunnen de padden hun tocht weer verder zetten.

Het terrein is te bezoeken vanaf een kleine parking aan de Paddenstraat. Even verder is er ook een kijkhut. Het Paddenbroek is een heel waterrijk gebied en is te bezoeken via een knuppelpad. In de winter loopt deze waterpartij soms onder, wat meteen zorgt voor een specifieke fauna en flora.

Het Paddenbroek werd gegraven omstreeks 1948 om als waterreserve gebruikt te worden door de Franse ververij ‘La Moderne’. Gezien de waterputten van La Moderne toch voldoende bleken, werd het water uit het Paddenbroek nooit gebruikt door de ververij. Om het biologisch evenwicht van het water te verbeteren, werd er in de tijd beslist om vis uit te zetten. Gezien het een gegraven vijver betreft, is er geen connectie met een grote rivier, waardoor er geen migratie vanbuiten uit mogelijk is. Aangroei van het visbestand is dus enkel mogelijk door voortplanting van de reeds aanwezige vissen.

Om de vispopulatie constant te houden, alsook om te streven naar een zo gunstig mogelijk visbestand, zowel ecologisch als ten behoeve van de hengelrecreatie, wordt er jaarlijks vis uitgezet in het Paddenbroek. Hierbij wordt de vissterfte alsook de afvissing door vogels (zoals reigers, aalscholvers,…) terug aangevuld. De vissers die actief zijn in het gebied zetten hun vissen altijd terug. Met deze visuitzettingen wordt ook inteelt tegengegaan.

Foto: Natuurpunt
© Natuurpunt