×

La Moderne - Sofinalsite

Textiel heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Zuid-Oost-Vlaanderen. Bijzonder veel mensen werden tewerkgesteld in deze sector. Al in de middeleeuwen was Vlaanderen een voortrekker in de textielwereld. Wol werd aangekocht in Engeland en in Vlaanderen tot laken verwerkt. Het Vlaamse laken had een bijzonder goede naam doorheen geheel Europa. Door de eeuwen heen bleef het een sterke sector in onze contreien.

Zo ook in Kluisbergen, waar vroeger de textielververij ‘La Moderne’ stond. Opgericht in 1912 heeft deze bestaan tot 1980, waarna de fabriek afgebroken werd. De enige restant is de 60 m hoge schoorsteen die ons doet herinneren aan het roemrijke textielverhaal. Industriëlen uit Waregem kwamen zich nadien op deze site vestigen, waardoor ‘de site van Sofinal’ ontstond. Ondertussen is ook dit geschiedenis en zullen er nieuwe appartementen komen op de voormalige industriesite.

Ook het huidige gemeentehuis is terug te koppelen aan de textielnijverheid. Tijdens het bestaan van La Moderne werd dit gebouw nl. gebruikt als kinderopvang voor de arbeiders van de fabriek. Vanaf 1973, na de fusie in 1971, werd het in gebruik genomen als gemeentehuis.