Rosalinde
Naar aanleiding van de aanleg van de woonverkaveling Rosalinde vond er een archeologisch onderzoek plaats in Ruien in 2012. Het resultaat is een bijzonder boeiend en leerrijk verhaal over 13.000 jaar bewoningsgeschiedenis langs de Schelde.
13.000 jaar? Jawel, het kampement dat de archeologen in goede staat terugvonden dateert uit de laatste ijstijd millennia geleden. De mensen toen trokken rond met al hun bezittingen en leefden in tentenkampen. Hun routes werden bepaald door deze van grote migrerende kuddes (ren)dieren die ze volgden om te kunnen overleven.
De jager-verzamelaars kozen te Ruien een plaats om even halt te houden. Ze maakten er een vuur en produceerden er werktuigen voor de jacht. Wellichten bewerkten ze er dierenhuiden. De bewoners kapten hun werktuigen uit vuursteen of ‘silex’. De bodem lag er dan ook mee bezaaid. Doordat de vindplaats snel is afgedekt door een pakket leem, is ze zeer goed bewaard gebleven. Alles lag nagenoeg op de plaats waar het 13.000 jaar geleden is achtergelaten.
Het feit dat het kampement zo goed bewaard is gebleven, is vrij uitzonderlijk. Daarom is de site een bijzondere casus, zelfs op Europees niveau!