×

Ulrich Libbrecht

Ulrich Libbrecht staat in de academische wereld gekend als sinoloog en filosoof, gespecialiseerd in oosterse en comparatieve filosofie. In zijn woonplaats, Zulzeke, en bij uitbreiding zijn streek, de Vlaamse Ardennen, staat hij echter voornamelijk gekend als natuurliefhebber en milieuactivist. Hij was medestichter en bezieler van de plaatselijke afdeling van ‘De Wielewaal’, nu Natuurpunt en stichtte het huidige Milieufront Omer Wattez.

Dat hij een zware voorvechter was van natuurbehoud kan aangetoond worden aan de hand van zijn protesten tegen de ‘pitchtreinen’, die zwaar vervuilende stookolie naar de centrale in Ruien brachten, en tegen de plannen om de snelweg A9 dwars door de Vlaamse Ardennen aan te leggen. Ook werden onder zijn bestuur een aantal natuurreservaten aangekocht.

Het huidige Milieufront Omer Wattez draagt nog steeds de bescherming en het behoud van milieu en natuur in de Vlaamse Ardennen hoog in het vaandel! Ter ere van hun stichter stippelden zij een mooie wandeling uit in Zulzeke, de bewegwijzerde ‘Ulrich Libbrechtwandeling’.