Geveltuinen
Geveltuinen fleuren niet alleen je voorgevel op, maar ook de straat én de mensen. Ze zorgen voor minder verharde oppervlakte en dus een betere infiltratie van regenwater, ze isoleren en beschermen je gevel en ze bieden schuilplaatsen en voedsel aan vogels en insecten.
Ga na of je aan de voorwaarden voldoet
Er worden geen afmetingen vastgelegd door de gemeente. Je dient er wel voor te zorgen dat er altijd een vlotte doorgang van minstens 1 meter blijft voor voetgangers. Het plantvak mag ook niet dichter dan 50 cm ten opzichte van de perceelgrenzen aangelegd worden.
Bekijk alle voorwaarden in het reglement van de geveltuinen, dat je hieronder kan downloaden, voordat je je aanvraag indient.
Vraag je geveltuintje aan
Voor de aanleg van een geveltuin heb je een toelating van het college van Burgemeester en schepenen nodig. De dienst Gemeentewerken zal je aanvraag controleren en een plaatsbezoek uitvoeren.
Huur je een woning en wil je een geveltuintje aanleggen? Vraag dan de toestemming aan de eigenaar van het huis door middel van deze brief.
Je kan ook steeds een aanvraag op papier bezorgen aan de dienst Gemeentewerken. Download hieronder het formulier en bezorg het op de dienst Gemeentewerken (Berchemstraat 55A).
Aanleg van je geveltuintje
De aanleg van het plantvak gebeurt door de gemeentediensten. De gemeente breekt het voetpad op, graaft een plantvak uit tot ca. 30 cm diep en vult het hierna op met geschikte potaarde. Eventuele klimhulp dien je zelf te (laten) plaatsen.
Kies je planten
Je mag klimplanten, lage vaste planten of een combinatie van beide aanplanten.
Plant bodembedekkers om onkruid te weren en je tuintje extra kleur te geven. Steek ook een paar bloembollen in de grond, krokussen of narcissen bijvoorbeeld. Die bloeien al vroeg in de lente. Klimop en andere sterk woekerende planten en invasieve exoten zijn niet toegelaten.
Ga na hoeveel uren per dag uw gevel zonlicht krijgt. Een gevel die veel zon krijgt, vraagt een andere beplanting dan een gevel die voornamelijk in de schaduw ligt.
De indeling van uw gevel speelt ook een rol. De groei-eigenschappen van de planten moeten in verhouding zijn met de beschikbare plaats in hoogte en breedte van uw gevel. Zo moet u bijvoorbeeld rekening houden met lucht- of keldergaten die uw plantruimte beperken.
Bedenk ook hoeveel tijd je wil besteden aan je geveltuin. Kies in functie hiervan voor een snel of een traag groeiende planten.
Enkele tips:
- Haal uitgebloeide bloemen weg, dit bevordert de nabloei. Hoe meer bloemen, hoe meer insecten.
- Hang een bijenhotel aan je gevel. Hierin vinden solitaire bijen een beschermde nestplaats. Solitaire bijen dragen bij aan de bestuiving van de planten. Deze bijen leven alleen en zijn zachtaardig omdat ze geen kolonie moeten beschermen. Je kan dus zorgeloos genieten van hun schouwspel!
- Klimplanten kun je niet enkel omhoog leiden maar ook onder of boven de ramen. Een passieflora onder de ramen of een bosrank boven het raam zorgt ervoor dat je van de speciale bloemen van dichtbij kunt genieten.
- Heb je al gehoord van een eetbare geveltuin? Enkele geschikte eetbare planten voor zonnige gevels zijn tijm, marjolein, druivelaar, leifruitboom en lavendel. Voor (half)schaduwgevels kan je bv. kiezen voor munt, doornloze braam, salie en citroenmelisse.
- Hou je van een gevel vol leven, bonte tinten en aangename geuren? Dan is een insectenvriendelijke tuin zeker iets voor jou. Enkele aantrekkelijke planten voor vlinders en bijen voor zonnige gevels zijn bv. lavendel, wilde hop, aster, ijzerhard, rode zonnehoed, stuikmalva, salie en rode spoorbloem. Voor (half)schaduwgevels kan je bv. kiezen voor wilde kamperfoelie, klimhortensia, herfstanemoon of munt
Verwijderen van de geveltuin
Als je graag je geveltuin wilt verwijderen, dien je dit te melden via onderstaand webformulier. De verwijdering gebeurt door de dienst Gemeentewerken. De kosten die hieraan verbonden zijn, dienen door de beheerder van de geveltuin betaald te worden.
Je kan ook steeds een aanvraag op papier bezorgen aan de dienst Gemeentewerken. Download hieronder het formulier en bezorg het op de dienst Gemeentewerken (Berchemstraat 55A).